Wat is een geventileerde gevel?Een geventileerde gevel beschermt het gebouw tegen weersinvloeden van buitenaf en zorgt voor een natuurlijke ventilatie. Een geventileerde gevel is een gevelconstructie die bestaat uit verschillende onderdelen met als doel de afvoer van water en waterdamp van de buitenkant van een gebouw te bevorderen.Er zijn slechts drie elementen vereist om te spreken over een geventileerde gevel: een buitenste laag, een binnenste laag en de luchtruimte (spouw) ertussen. Vaak bevindt zich hier nog een isolatie tussen. Je kunt het vergelijken met een regenjas welke je beschermt tegen de verschillende weersinvloeden. Het doel hiervan is een zo gezond mogelijk binnenklimaat te realiseren.

Buitenste laag

De buitenste laag van een geventileerde gevel zorgt voor het afweren van een groot deel van het water en voorkomt dat het binnendringt in de overige elementen. Deze laag kan gemaakt worden van verschillende materialen en wordt meestal (regenwerende) gevelbekleding genoemd.

Elk type (regenwerende) gevelbekleding heeft zijn eigen voor- en nadelen, uiteraard is het bij de materiaalkeuze van de gevelbekleding van belang dat deze geen negatieve invloed heeft op het geheel.

Binnenste laag

De binnenste laag is mogelijk de meest cruciale laag, aangezien deze de laatste barrière vormt tegen het transport van water, waterdamp en lucht door de gebouwschil heen. Een bestaande of nieuwe Producten die hiervoor geschikt zijn, worden over het algemeen water-werende membranen genoemd. Water-werende membranen kunnen voorkomen dat vocht binnendringt, ze vertragen de overdracht van waterdamp of voorkomen dat lucht er door de constructie ontsnapt of voorkomen zowel lucht- als dampdoorgang.

Waar en wanneer deze producten moeten worden gebruikt, is sterk afhankelijk van de klimaatzone en de verdeling van de isolatie tussen de ondergrond en de buitenzijde van de gevel.

Geventileerde ruimte

De luchtruimte tussen de binnen- en buitenlaag onderscheidt een geventileerde gevel van andere gevelconstructies. Deze ruimte (ook wel de spouw genoemd) is essentieel voor het natuurlijke convectieproces. Eenvoudig gezegd is convectie het opstijgen van warmere lucht, met als gevolg dat koudere lucht valt, waardoor een natuurlijke wind of beweging ontstaat. De warmere lucht helpt om het water in het systeem te verdampen, terwijl de koelere lucht helpt om vloeibaar water langs de vlakken van de constructie te duwen. Wind van buiten de constructie speelt ook een rol, maar niet zoveel als men zou denken.

Zijn er verschillende types geventileerde gevel?

Ontwerpers hebben de keuze uit twee soorten geventileerde gevels, ofwel een afvoer- en achter ventilatiesysteem of een druk vereffenend systeem. Een afvoer- en achter ventilatiesysteem is ontworpen met de wetenschap dat er wat water langs de regenwerende bekleding zal komen. Deze systemen hebben ventilatie aan de boven- en onderkant van een muur nodig om lucht te laten stromen en ruimte te hebben zodat water kan ontsnappen. Afhankelijk van het project kan de luchtspouw ononderbroken zijn om waterafvoergootstukken te plaatsen of het risico op brandverspreiding te verminderen.

Aan de andere kant probeert een druk vereffenend systeem te voorkomen dat er water in de assemblage komt door de druk in de luchtspouw gelijk te maken met de buitenomgeving. Deze systemen gebouwd als afzonderlijke assemblages die in compartimenten zijn verdeeld en los van elkaar zijn geïsoleerd. De grootte van deze compartimenten is afhankelijk van de omgeving en windbelastingen waaraan het systeem wordt blootgesteld.

Wat verbindt deze lagen met elkaar?

Ongeacht het type geventileerde gevel zijn het de bevestigers welke het buitenoppervlak (regenwerende gevelbekleding) verbinden met de ondergrond. Dit zijn zogenaamde achterconstructies. De meest voorkomende achterconstructies op de markt zijn van hout. Gezien de verscherpte brand-technische eisen en meer aandacht voor duurzaamheid van de gevel worden op grotere schaal aluminium en RVS achterconstructies toegepast. Op het gebied van thermische prestatie van een gevel worden de traditionele methoden echter steeds minder aanvaard.

Er zijn thermisch onderbroken systemen die kunnen worden gemaakt van aluminium, koolstofstaal, roestvrij staal of plastic. Deze systemen bieden hogere thermische prestaties en er is minder materiaal van nodig. Hier bovenop biedt het Nvelope aluminium achterconstructie systeem extra voordelen, zoals het elimineren van de noodzaak om vulplaatjes te gebruiken om de geventileerde gevelbekleding waterpas te maken.

Een ander voordeel van dit type achterconstructiesysteem is dat er langere afstanden overbrugd kunnen worden dan traditionele systemen. Dit biedt enorme voordelen wanneer er extra buitenisolatie wordt toegepast om aan een thermische eis te voldoen of wanneer ontwerpers een uitgesproken diepteverdeling in het ontwerp van de gevel willen toepassen.

Wat zijn de voordelen van een geventileerde gevel?

Naast de reeds genoemde voordelen zoals een verhoogde thermische prestatie en hogere brandveiligheid zijn er diverse andere voordelen van een geventileerde gevel:

Geventileerde gevels bieden de architect of ontwerper de mogelijkheid om diverse typen buitenafwerkingen te kiezen. Eén gebouw kan meerdere bekledingstypes hebben die in elkaar overgaan of zelfs andere gevelprincipes zoals vliesgevels.

Met een geventileerde gevel is de constructie achter de gevel eenvoudig toegankelijk en kunnen installaties, zoals regenwaterafvoer of bekabeling worden weggewerkt.

Een constructie kan eenvoudig worden voorzien van een dikker pakket isolatie, zonder zeer ingrijpende maatregelen.

Een geventileerde gevel biedt een snelle en eenvoudige montage en demontage. Panelen kunnen worden verwijderd en opnieuw gebruikt of gerecycled. Gemaakt van volledige recyclebaar aluminium, leveren de Nvelope systemen een grote bijdrage aan het creëren van een gebouwschil die duurzaam is gedurende de hele levenscyclus van het gebouw. Van cradle to cradle.

De aanwezigheid van een spouw tussen het gevelmateriaal en de thermische isolatie biedt een hoge mate van geluidsisolatie, een eigenschap welke van groot belang is voor het leven in een groot, verstedelijkt gebied.

In vergelijking met een traditionele metselwerk muur, is een geventileerde gevel met een gevelbekleding doorgaans een stuk lichter en kan een constructie lichter uitgevoerd worden.

Uiteindelijk voegt het ontwerpen van een geventileerde gevelsysteem veerkracht toe aan uw gebouw. Als ze op de juiste manier worden uitgevoerd, zorgen geventileerde gevels voor waterafvoer, voorkomen ze dat water het gebouw binnendringt, bevorderen ze verdamping en laten ze muren ademen, waardoor de kans op schimmelgroei wordt verminderd.

Alle voordelen op een rij
  • Duurzaamheid
  • Geluidsisolatie
  • Thermische prestatie
  • Esthetica
  • Lichter
  • Gezonder klimaat (geen schimmels)

Voor welke gebouwen is een geventileerde gevel geschikt?

Alle gebouwen kunnen profiteren van een geventileerde gevel, zolang ze zijn afgestemd op de specifieke behoeften van de omgeving waarin ze worden geplaatst.

Waarom werken met SFS?

Sinds de jaren '80 heeft SFS achterconstructies in de geventileerde gevel ontworpen ter ondersteuning van bekledingssystemen die over de hele wereld worden gebruikt. Onze productlijn, NVELOPE, weerspiegelt eersteklas techniek en efficiëntie, ontworpen om aan uw specifieke behoeften te voldoen. Het resultaat? Milieuvriendelijke en eenvoudig te installeren geventileerde gevelsystemen, toegespitst op uw behoeften en budget.

Aan het laden
Aan het laden
Close now