BOLD, een gebouw met karakter


Een duurzaam statement: PV-panelen in het gevelbeeld

De naam van deze woontoren verwijst naar de typografische accentuering die vette lettervormen contrasteert met de omringende tekst. BOLD staat ook voor lef en moed. Voor eigenzinnigheid, het uiten van waar je voor staat en de bereidheid om risico's te nemen. BOLD doet dat met zijn gevel van zonnepanelen. Een duurzaam statement waar straks niemand meer omheen kan.
Enkele jaren geleden werden we door AGC Glass Europe en Klimaatgarant B.V. benaderd voor het unieke, en ook uitdagende project BOLD Amsterdam. Deze woontoren met high-tech uiterlijk is ontwikkeld en gebouwd door VORM Bouw en huisvest 151 appartementen, 4 penthouses en 203 studenten studio's. Locatie Badhuiskade aan 't IJ in Amsterdam.

De uitdaging
SFS Benelux is gevraagd een gevelsysteem inclusief alle bevestigers te ontwerpen, te engineeren en te leveren voor de bovenste twee bouwlagen van zowel de hoog- als de laagbouw. Het unieke aspect aan dit project is het feit dat er PV-panelen in het gevelbeeld verwerkt zijn met als doel dat die de energie opwekken voor de installaties in het gebouw. Als aanvullende eis was gesteld dat het gebouw, inclusief gevel, aan hoge thermische prestatie moest voldoen.

De oplossing
Hiertoe heeft SFS Benelux speciale RVS beugels geproduceerd, die onder andere door middel van een klemconstructie aan het opgetrokken stalen frame gemonteerd zijn. Facédo Geveltechniek B.V. monteerde vervolgens alle componenten op vakkundige wijze volgens de door SFS aangeleverde statische berekening en installatieplannen.
Samen met de betrokken partijen hebben we dit uitdagende project tot een succes gemaakt en een resultaat neergezet waar we enorm trots op mogen zijn.

Voordelen
Door de juiste optimalisatie in gebruik van materialen en componenten hebben we met onze speciale RVS pasief house wandbeugels de gewenste thermische waarden kunnen bereiken. Een oplossing die in hoge mate bijdraagt aan het beperken van warmteverlies. SFS heeft de gevelbouwer compleet ondersteund in de engineering en het op te stellen tekenwerk.

Scroll naar beneden voor meer afbeeldingen van dit project.
Fotograaf: Valentijn Kortekaas

Project hoogtepunten

Oplossing
Engineering, Tekenwerk en Levering van het achterconstructiesysteem (op maat gemaakte oplossing in RVS beugels met aluminium profielen)

Toegevoegde waarde
  • Door de juiste optimalisatie in gebruik van materialen en componenten hebben we met onze speciale RVS passive house wandbeugels de gewenste thermische waarden bereikt. 
  • Een oplossing die bijdraagt om het warmteverlies zo veel mogelijk te beperken.

Klant
AGC Glass / Klimaatgarant

Architect
OZ architect

Hoofdaannemer
VORM Ontwikkeling

Applicatie OEM
Zonnepaneel gevel

Locatie
Amsterdam

Download
BOLD Overhoeks Amsterdam SFS.pdf​​​

De architect aan het woord

Aan het laden
Aan het laden
Close now