Valbeveiliging


Of je nu een dakdekker bent die zijn mensen wilt beschermen bij werken op hoogte, een installateur die valbeveiligingssystemen plaatst op daken, of een ontwerper of eigenaar die aansprakelijk is volgens het Arbobesluit, de Arbeidsomstandighedenwet en het Burgerlijk wetboek.

Wij laten je niet vallen.

Onze experts in valbeveiliging kennen de wetgeving en zorgen ervoor dat systemen daaraan voldoen. SFS Valbeveiliging is getest en gecertificeerd. Daarmee bieden we jou veiligheid en gemoedsrust. De gepatenteerde bevestigingsmethodiek, die toepasbaar is op alle ondergronden, maakt dat de installatie ervan ook nog eens snel en probleemloos is.

Werken op hoogte

Bij gebouwen vanaf 2,5 meter hoogte is valbeveiliging verplicht - als er werk op het dak plaatsvindt. Dat is in de praktijk altijd het geval. Denk daarbij aan controles van airco units, dakreparaties en tegenwoordig steeds vaker het onderhoud van de zonnepanelen. Als ontwerper of eigenaar van een gebouw moet je de veiligste methode altijd prioriteit geven volgens een drietrapsmodel:
  1. Werken op hoogte vermijden
  2. Vallen voorkomen bij werken op hoogte
  3. Gevolgen van een val minimaliseren bij werken op hoogte

1. Werken op hoogte vermijden

Als eerste is er een verplichting om werkzaamheden op hoogte te vermijden.

Hoewel in de praktijk moeilijk te realiseren vanwege het feit dat een dak tegenwoordig meer is dan waterafdichting - maar ook de plek waar zonnepanelen liggen, luchtinstallaties zitten en simpelweg door verweer - kan een onderhoudsvrij dak nagestreefd worden.


2. Werken op hoogte - vallen voorkomen

Ten tweede moet vallen voorkomen worden. Denk daarbij aan oplossingen zoals: borstwering van 1m tot 13m hoogte of 1,2m boven 13m hoogte en hekwerken. Vaak is dit esthetisch niet aantrekkelijk en daarom zijn er nog gebiedsbeperkingssystemen. Die zijn ‘onzichtbaar’ vanaf de grond, maar hebben geen risico op vallen. Een voorbeeld is het horizontale valbeveiligingssysteem van SFS voor meerdere personen of een 360 graden roteerbaar los ankerpunt voor één persoon.

3. Werken op hoogte - gevolgen van een val minimaliseren

Wanneer gebiedsbeperkingssystemen niet mogelijk zijn, dan is de laatste optie een valstopsysteem. Met een valstopsysteem kan men dicht bij de dakrand komen. Daarbij bestaat dan wel de mogelijkheid dat de gebruiker valt.

Het horizontale valbeveiligingssysteem van SFS, het verticale valbeveiligingssysteem en het overhead systeem zijn in te zetten als valstopsysteem.

Bekijk alle producten in onze SFS Valbeveiligingslijn

Systemen voor werken op daken, ladders en loopkranen en de bijbehorende persoonlijke
beschermingsmiddelen. Of bekijk de how-to video mini-serie en zie hoe eenvoudig de installatie is.

Haak aan bij SFS Valbeveiliging

Volledig advies, levering en gebruiksvriendelijke installatie van een systeem dat net zo lang, zo niet langer meegaat dan het gebouw - want tegen alle weersinvloeden bestand.

Ga je in gesprek met onze valbeveiligingsexperts? Dan zorgen wij ervoor dat je kan vertrouwen op de oplossing die je kiest. Download de whitepaper of…

Neem contact op
Aan het laden
Aan het laden
Close now