Voorkom losgeraakte klinknagels of gebroken gevelpanelen

"Geen losgeraakte klinknagels of gebroken gevelpanelen door gebruik te maken van vaste punten en glijpunten"

Zowel de onderdelen van je achter constructie als je gevelpaneel zetten uit en krimpen onder invloed van temperatuur. Maar jij wil uiteraard schade aan jouw gevelproject voorkomen. Hoe kun je ervoor zorgen dat dit niet tot problemen zoals losgeraakte klinknagels of gebroken gevelpanelen leidt? Met de correcte wijze van installatie kom je al een heel eind, maar hoe gaat dit dan in zijn werk? Enkele vragen welke ik voor jou zal beantwoorden in dit artikel. 

Uitzetting en krimp

De werking van een aluminium of stalen achter constructie ten opzichte van een gevelpaneel wordt wel eens onderschat. Door (direct) opwarming onder invloed van direct zonlicht op bijvoorbeeld een zwart paneel kunnen de temperaturen van de gevelpanelen zelf, maar ook de componenten van de achter constructie flink oplopen. Dit zal leiden tot het uitzetten van de profielen in het bijzonder in de lengterichting. Het gevelpaneel zal hetzelfde doen, maar afhankelijk van het type materiaal in mindere mate. Fixeer je het gevelpaneel volledig aan de achter constructie dan is het vragen om problemen.

Voorbereiding
Het begint met de juiste klinknagel! Door het type klinknagel af te stemmen op de juiste kwaliteit en dikte van het aluminium of stalen profiel en de juiste voorboordiameter is een eerste goede stap gezet. Vanzelfsprekend dient de kopdiameter en klemlengte te worden afgestemd op het type en dikte van het gevelpaneel. Daarnaast kan een kop welke is afgestemd op de kleur van het paneel ervoor zorgen dat de bevestiging van het paneel maar semi-zichtbaar is.
Vervolgens dienen alle gaten ontworpen worden als glijpunten met een diameter van bijvoorbeeld Ø 8,5 of Ø 10 mm conform opgave van de paneelleverancier. Hierbij dienen de randafstanden van de panelen tevens conform richtlijn te zijn.

Bij het daadwerkelijk monteren van het gevelpaneel is het van belang te weten wat er benodigd is voor het type paneel; is één vast punt voldoende of zou je er meer moeten toepassen? Helaas hebben de meeste paneelleveranciers hun eigen standpunt hierin.

Om correct en in het midden van het boorgat in de aluminium of stalen ondergrond te boren zijn diverse hulpmiddelen beschikbaar; zoals een centreermal, waarbij je met je ene hand de mal vasthoudt en met je andere hand het gat boort. Als alternatief is er een boormal welke je in de boorschroefmachine kan plaatsen en dus met één hand het gat op de juiste plek (midden in het voorgeboorde gat' kunt boren.

Close-up afbeelding van een centreermal waardoor het voorboren zeer precies kan worden toegepast
Figuur 3 Centreermal
Close-up afbeelding van een boormal waarmee het nog makkelijk is om precies centraal volgens een vaste diameter voor te boren
Figuur 4 Boormal
Dit is van belang om te zorgen dat het paneel ter plaatse van het glijpunt de maximale capaciteit heeft om te bewegen.

Vaste punten en glijpunten
Om een vast punt in het paneel te creëren kan gebruik worden gemaakt van een vastpunthuls. Deze verkleint het boorgat van Ø8,5 of Ø10 mm tot Ø5,1 mm, zodat deze overeenkomt met de diameter van de klinknagel. Dit verhindert de beweging van het paneel op dit punt en brengt het eigen gewicht van het paneel over op de achterconstructie.

De vastpunthulzen kunnen met de hand geplaatst worden in de overmaats geboorde gaten.

Om ervoor te zorgen dat het paneel bij een asymmetrische plaatsing van het vastpunt niet gaat roteren om dat punt dient een zogenaamd 'los punt' te worden toegepast. Hiervoor is een aparte huls beschikbaar welke er voor zorgt dat paneeluitzetting in een bepaalde richting mogelijk is en heeft daarnaast het voordeel dat het eigen gewicht van het paneel over twee punten wordt verdeeld.
close-up afbeelding van een vastpunthuls
Figuur 5 Vastpunthuls
met de hand plaatsen van een vastpunthuls in het boorgat in het gevelpaneel

De positie van dit 'los punt' dient in horizontale richting direct naast het vastpunt geplaatst te worden. De afstand tussen beide punten dient maximaal 700 mm te zijn en conform statische berekening te worden geplaatst.

De lospunthulzen kunnen worden geplaatst met een speciaal inslagstuk.
close-up afbeelding van een glijpunthuls
Figuur 6 Lospunthuls
plaatsen van een glijpunt in het voorgeboorde gevelpaneel met een speciaal inslagstuk
Installatie van klinknagels
Daadwerkelijk installatie zal uitgevoerd moeten worden met een geschikte klinknagelmachine en een geschikt neusstuk voor het type rivet. Dit neusstuk is van belang om ruimte te houden tussen het paneel en de onderzijde van de kop om een stressvrije montage te garanderen. Dit neusstuk is nodig voor alle bevestigingspunten, zowel vaste en glij- als lospunten.
 
Toepassing volgens deze methode zorgt ervoor dat de overige punten de krimp en uitzettingsverschillen tussen de aluminium of stalen achter constructie en het paneel kunnen opvangen. Het paneel blijft vrij van stress en schades door invloed van krimp en uitzetting worden voorkomen.

Voor nadere toelichting of meer informatie over de te gebruiken producten staan wij voor je klaar.
Mocht je geïnteresseerd zijn in een demonstratie of training neem dan contact op.
Aan het laden
Aan het laden
Close now