Corrosiepreventie: methoden om bouwconstructies te beschermenCorrosieschade is een potentieel gevaar voor alle bouwwerken en dient daarom in de ontwerpfase van elk project meegenomen te worden. Corrosie, vaak "roest" genoemd, is de geleidelijke aantasting van metalen door een oxidatieproces. In de praktijk resulteert corrosieschade in een onaangenaam aanzicht van het gebouw, tast het de structurele integriteit aan en beschadigt het de interne bouwstructuren. Gelukkig kunnen architecten, ontwerpers en aannemers in het voortraject door een goed applicatie ontwerp problemen voorkomen. Strategische materiaalkeuze voorkomt corrosie in bouwconstructies.Corrosie wordt in de hand gewerkt door omgevingsfactoren zoals vochtigheid en zout en als gevolg de chemische samenstelling van lucht waar chloor en ammonia in zit. Het gebruik van bepaalde materialen kan echter de schade die door deze omstandigheden wordt veroorzaakt, beperken of zelfs voorkomen.


IJzer en staal zijn veelvoorkomende componenten in bijna alle constructiewerkzaamheden. Sommige gelegeerde staalsoorten hebben, doordat ze een hoog koolstofgehalte hebben, een beperkte weerstand tegen corrosie. Het kiezen van een staallegering met laag koolstofgehalte, zoals 300 serie roestvast staal, vermindert de kans op corrosieve schade. Merk echter op dat naarmate de corrosieweerstand van een materiaal hoger is, de structurele sterkte-eigenschappen afnemen en de kosten toenemen.

Wat te doen om corrosie te voorkomen?

Om de kosten te drukken en prestaties in agressieve omgevingen te verbeteren, kunnen een aantal coatings die corrosie voorkomen, worden aangebracht op stalen bouwonderdelen. Galvaniseren is een voorbeeld van zo'n methode, waarbij een dunne laag zink of magnesium wordt aangebracht op stalen onderdelen. Deze coating beschermt de structurele integriteit van het basisonderdeel. Onderstaande tabel helpt op basis van algemene richtlijnen een keuze te maken voor materialen en coatings passend bij specifieke omstandigheden op de bouwplaats. Bij de keuze van de juiste bevestigingsmaterialen zijn EN 12944-2 richtlijnen bepalend. In onze ETA's staat bepaald tot welke milieu klassen onze producten gebruikt kunnen worden.


Ongelijke metalen combineren

Hoewel het feit dat metalen potentieel corroderen benut kan worden om de levensduur van bepaalde onderdelen te verlengen, kan de uitwerking negatief zijn in geval er geen rekening gehouden wordt met contact tussen ongelijke metalen. Ongelijke metalen zijn metalen met een verschillend spanningspotentieel. Wanneer een onedel materiaal zoals zink direct of indirect contact heeft met een edeler materiaal zoals ijzer dan gaat het zink (anode) versneld corroderen en blijft het ijzer (kathode) onaangetast.

Indirect contact vindt plaats via een geleider zoals water en vuil.
Deze regel gaat op voor metalen die in de spanningsreeks ver van elkaar af liggen. Deze moet men in een constructie dan ook niet met elkaar verbinden. Tevens speelt de grootte van de contactoppervlakten een grote rol in het applicatie-ontwerp. Zo is in bijgevoegde tabel separaat aangegeven wat het bevestigingsmateriaal en onderconstructie materiaal is.


Bouwmethoden om corrosie te voorkomen

Al meer dan 80 jaar maken architecten gebruik van geventileerde gevel concepten om de levensduur van uitwendige componenten van gebouwen te verlengen. Deze methode berust op het gebruik van een frame met een buitenschil dat als beschermende schil van het gebouw fungeert. De schil komt rechtstreeks in contact met regen, wind en corrosieve omstandigheden en beschermt binnenmuren tegen corrosieve schade. Meer geavanceerde achterconstructiesystemen balanceren de luchtdruk tussen de binnenmuren en het buitenframe, om zo condensvorming op de binnenstructuur te voorkomen. Dit worden geventileerde systemen genoemd. Bepaalde bouwverordeningen vereisen het gebruik van een achterconstructies, de ontwerper moet hier tijdens het planningsproces rekening mee houden.

Als u meer wilt weten over hoe achterconstructiesystemen gebouwen beschermen tegen corrosieve schade aan de constructie, nodigen wij u uit om de systemen en producten van Nvelope te bekijken.

Roestwerende toplagen

Veel onderdelen kunnen ook worden voorzien van een roestwerende toplaag. Hiervan bestaat een groot aantal soorten met verschillende eigenschappen. Coatings kunnen de corrosieweerstand van bevestigingsmaterialen positief beïnvloeden. Binnen de SFS groep kunnen de producten aanvullend gepoedercoat worden.

Wat is poedercoating?
Poedercoating is een elektrostatisch proces waarbij met een spuitpistool poeder wordt aangebracht op metaal. Tijdens het uitharden in de oven worden de poederdeeltjes door de warmte eerst vloeibaar, vervolgens stroperig en tenslotte harden de deeltjes uit tot een mooie, duurzame coating! Hiervoor wordt Polyester-Epoxy poeder gebruikt.

In het verleden was het voor dak- en wandproducenten gangbaar gebruik te maken van vastgestelde Kesternich testen. Echter is sinds 1987 de hoeveelheid zwaveldioxide SO₂ in de lucht met 90% gereduceerd, waardoor zoutneveltesten tegenwoordig de standaard zijn. Uiteraard testen wij alles volgens de EN ISO 9227 richtlijnen.Hoe zit het met garantie op corrosiebestendigheid?

Sommige onderdelenfabrikanten specificeren garanties op onderdelen met betrekking tot corrosiebestendigheid. Vaak is het een goed idee om leveranciers te vragen naar mogelijke garanties, aangezien dit een goede indicator is van zowel productprestaties als het vertrouwen van de leverancier.


Bepaal het juiste niveau van roestpreventie met inzichten van SFS
Overleg met de productmanagers en ingenieurs van SFS welke combinatie van bevestigingsoplossing en geventileerde gevel systemen de noodzakelijke bescherming tegen corrosie bieden. Bij het aanbevelen van oplossingen houden we rekening met de functie van het onderdeel, de budgettaire wensen en de omgeving.


Aan het laden
Aan het laden
Close now