Corrosiepreventie: methoden om bouwconstructies te beschermen

Corrosieschade is een potentieel gevaar voor alle bouwwerken en moet daarom al in de ontwerpfase van elk project worden meegenomen. Corrosie, vaak "roest" genoemd, is de geleidelijke aantasting van metalen door een oxidatieproces. In de praktijk leidt corrosieschade tot een onaangenaam aanzicht van het gebouw, tast het de structurele integriteit aan, en beschadigt het de interne bouwstructuren. Gelukkig kunnen architecten, ontwerpers en aannemers door een goed applicatieontwerp in de voorbereidende fase problemen voorkomen. Strategische materiaalkeuze is essentieel om corrosie in bouwconstructies te vermijden.

Corrosie wordt bevorderd door omgevingsfactoren zoals vochtigheid en zout, en door de chemische samenstelling van de lucht waarin chloor en ammoniak aanwezig zijn. Het gebruik van bepaalde materialen kan echter de schade die door deze omstandigheden wordt veroorzaakt, beperken of zelfs voorkomen.

IJzer en staal zijn veelvoorkomende componenten in bijna alle constructiewerkzaamheden. Sommige gelegeerde staalsoorten hebben, vanwege hun hoog koolstofgehalte, een beperkte weerstand tegen corrosie. Het kiezen van een staallegering met een laag koolstofgehalte, zoals roestvast staal uit de 300-serie, vermindert de kans op corrosieve schade. Het is echter belangrijk op te merken dat naarmate de corrosieweerstand van een materiaal toeneemt, de structurele sterkte-eigenschappen kunnen afnemen en de kosten hoger worden.

Wat kun je doen om corrosie te voorkomen?

Om de kosten te drukken en de prestaties in agressieve omgevingen te verbeteren, kunnen coatings die corrosie voorkomen worden aangebracht op stalen bouwonderdelen. Galvaniseren is een voorbeeld van zo'n methode, waarbij een dunne laag zink of magnesium op stalen onderdelen wordt aangebracht. Deze coating beschermt de structurele integriteit van het basismateriaal. De onderstaande tabel helpt bij het maken van een keuze voor materialen en coatings op basis van algemene richtlijnen, afgestemd op de specifieke omstandigheden op de bouwplaats. Bij de keuze van de juiste bevestigingsmaterialen zijn de EN 12944-2 richtlijnen bepalend. In onze ETA's staat vermeld voor welke milieuklassen onze producten geschikt zijn.


Ongelijke metalen combineren

Hoewel het mogelijk is om het corrosiepotentieel van metalen te benutten om de levensduur van bepaalde onderdelen te verlengen, kan dit negatieve gevolgen hebben als er geen rekening wordt gehouden met contact tussen ongelijke metalen. Ongelijke metalen hebben een verschillend spanningspotentieel. Wanneer een onedel materiaal, zoals zink, direct of indirect contact heeft met een edeler materiaal, zoals ijzer, zal het zink (anode) versneld corroderen terwijl het ijzer (kathode) onaangetast blijft.
Indirect contact kan plaatsvinden via een geleider zoals water of vuil. Deze regel geldt voor metalen die ver van elkaar afliggen in de spanningsreeks. In een constructie moeten dergelijke metalen dan ook niet met elkaar worden verbonden. Ook de grootte van de contactoppervlakken speelt een belangrijke rol in het applicatieontwerp. In de bijgevoegde tabel is aangegeven welk bevestigingsmateriaal en onderconstructiemateriaal gebruikt moet worden.

Bouwmethoden om corrosie te voorkomen

Al meer dan 80 jaar maken architecten gebruik van geventileerde gevel concepten om de levensduur van uitwendige componenten van gebouwen te verlengen. Deze methode berust op het gebruik van een frame met een buitenschil dat als beschermende schil van het gebouw fungeert. De schil komt rechtstreeks in contact met regen, wind en corrosieve omstandigheden en beschermt binnenmuren tegen corrosieve schade. Meer geavanceerde achterconstructiesystemen balanceren de luchtdruk tussen de binnenmuren en het buitenframe, om zo condensvorming op de binnenstructuur te voorkomen. Dit worden geventileerde systemen genoemd. Bepaalde bouwverordeningen vereisen het gebruik van een achterconstructies, de ontwerper moet hier tijdens het planningsproces rekening mee houden.

Als u meer wilt weten over hoe achterconstructiesystemen gebouwen beschermen tegen corrosieve schade aan de constructie, nodigen wij u uit om de systemen en producten van Nvelope te bekijken.

Roestwerende toplagen

Veel onderdelen kunnen ook worden voorzien van een roestwerende toplaag. Er zijn verschillende soorten coatings met uiteenlopende eigenschappen beschikbaar. Coatings kunnen de corrosieweerstand van bevestigingsmaterialen aanzienlijk verbeteren. Binnen de SFS-groep kunnen de producten bovendien aanvullend worden gepoedercoat.

Poedercoating

Poedercoating is een elektrostatisch proces waarbij poeder met een spuitpistool op metaal wordt aangebracht. Tijdens het uitharden in de oven worden de poederdeeltjes door de warmte eerst vloeibaar, daarna stroperig, en tenslotte verharden ze tot een mooie, duurzame coating. Hiervoor wordt polyester-epoxy poeder gebruikt.

In het verleden maakten dak- en wandproducenten vaak gebruik van vastgestelde Kesternich-tests. Sinds 1987 is echter de hoeveelheid zwaveldioxide (SO₂) in de lucht met 90% verminderd, waardoor zoutneveltesten tegenwoordig de standaard zijn. Uiteraard testen wij alle producten volgens de EN ISO 9227 richtlijnen.

Hoe zit het met garantie op corrosiebestendigheid?

Sommige onderdelenfabrikanten specificeren garanties op onderdelen met betrekking tot corrosiebestendigheid. Het is vaak een goed idee om leveranciers naar eventuele garanties te vragen, aangezien dit een goede indicator kan zijn van zowel de productprestaties als het vertrouwen van de leverancier.

Bepaal het juiste niveau van roestpreventie met inzichten van SFS

Overleg met de productmanagers en ingenieurs van SFS over welke combinatie van bevestigingsoplossingen en geventileerde gevelsystemen de noodzakelijke bescherming tegen corrosie biedt. Bij het aanbevelen van oplossingen houden we rekening met de functie van het onderdeel, de budgettaire wensen en de omgeving.
Aan het laden
Aan het laden
Close now